Dental Tribune Türkiye Yazım Kuralları

BİÇİMSEL ZORUNLULUKLAR

Aşağıda belirtilen dört unsurun tamamı tek bir ‘MS Word’ dokümanı içinde bir araya getirilmelidir (Her öğe için ayrı dosyalar oluşturulmasına gerek yok):

1.  Makalenin tamamı

2.  Bütün görsellerle ilgili kısa açıklamalar

3.  Literatür listesi

4.  İletişim bilgileri (özgeçmiş, e-posta adresi, yazarın fotoğrafı, GSM numarası)

Ayrıca, görseller (tablo, grafik, fotoğraf vb.) MS Word dokümanı içinde gömülü olarak değil, ayrı ayrı, yüksek çözünürlüklü jpeg formatında sunulmalı ve bunlara ilişkin detaylar her bir görselin altında görülmelidir.

METİN UZUNLUĞU

Makale uzunluğu, konuya bağlı olarak büyük oranda değişebilir. Makale uzunluğu tercihen 1.500-5.500 kelime arasında olmalı; ancak konunun bütünlüğünü bozmamak için makaleyi uzatmak veya kısaltmak gerekiyorsa, gerektiği şekilde uzatabilir veya kısaltabilirsiniz.

Çok uzun makaleleri bir kaç bölüm halinde yayınlamak mümkün, ancak bu tür makaleler genelde çok fazla bilgi içermektedir. Bu yüzden her bölüm kendi başına yayınlanabilir şekilde hazırlanmalıdır. Ayrıca, farklı bölümleri ayrı başlıklar altında da yayınlayabiliriz.

Bazı durumlarda ekstra uzun makale kullanabiliyoruz, fakat bu, önemli bir konu olması halinde ve söz konusu bölüm uygunsa değerlendiriliyor.

Kısacası, makalelerin uzunluğuyla ilgili sizi sınırlamak istemiyoruz, fakat yukarıda belirtilen kelime miktarının kullanılması bizim açımızdan en uygun yol olacaktır. Bu konuda herhangi bir soru veya sorununuz olduğunda, lütfen bizimle temasa geçin.

METNİN BİÇİMİ

Lütfen tek aralık ve girintisiz paragraf kullanın. Paragraflar arasında boş bir satır bırakmayı unutmayın.

İtalik ve kalın (bold) yazı karakterlerinin haricinde özel bir format kullanmayın ve metnin sola yaslı olmasına dikkat edin.

Metinde mutlaka kelimeleri vurgulamak istiyorsanız, lütfen italik kullanın (altçizgi ya da daha büyük font kullanmayın). Kalın karakterlerin makale başlığı veya arabaşlıklarda kullanılması daha uygun olacaktır

Metni sayfada ortalamayın, özel sekme durakları (tab) eklemeyin, altçizgi kullanmayın.

Dipnot eklemek isterseniz, kelime işlem programının otomatik seçeneğini kullanın ve dipnotların otomatik olarak yerleştirilmesini sağlayın. Bu konuda size yardımcı olacak menüler her programda vardır.

RSİM/ŞEKİL REFERANSLARI

Makalede kullanılan her görsel için ard arda gelecek şekilde numara verilmelidir. Eğer resimlerin gruplandırılması gerekiyorsa, küçük harflerle bunları gösterebilirsiniz (1a, 2a, 2b, 2c vb)

Şekil referansları, cümlenin ortası veya sonu ayrımı yapmaksızın, uygun olan yere konulabilir. Şekil referanslarının parantez içine alınmış olması gerekmektedir.

GÖRSEL MATERYALLER

Görseller TIF veya JPEG formatında olmalıdır. Bu resimler 300 dpi çözünürlükte olmalı, 6x6 cm’den küçük olmamalıdır. Gerekli çözünürlüğe sahip olmayan görseller, ancak posta pulu büyüklüğünde basılabilir.

Büyük boyutlu resimler daima daha iyidir ve 2 MB civarı görseller idealdir. Eğer büyük boyutta bir görseliniz varsa, kurallara uymak veya dokümanın hacmini küçültmek adına boyutunu düşürmeyin.

Ayrıca resimleri metnin içine gömmemek gerektiğini lütfen unutmayın. Görsel materyaller, metni içeren dosyadan bağımsız olmalıdır.

Dijital resimleri sıkıştırılmış dosya olarak (zip) e-postayla bize gönderebileceğiniz gibi; 10 MB’tan yüksek dosyalar için “wetransfer, Google drive” gibi transfer sitelerini kullanabilirsiniz.

Makalenizle birlikte, yukarıdaki parametrelere uygun bir vesikalık fotoğraf göndermeyi unutmayın.

ÖZET

Makalenin özetine gerek yoktur. Buna rağmen bir özet vermek isterseniz, onu ayrı bir kutu içinde yayınlayabiliriz.

KAYNAKLAR

Kaynaklar metin içinde yer alma sırasına uygun olarak numaralandırılmalıdır. Yabancı dergi isimleri, Index Mdicus’a uygun olarak yazılmalıdır.
Kaynak yazımına örnekler:

Dergi için:
Halsband ER, Hirsberg YA, Berg LI: Ketamine hydrochloride in outpatient oral surgery. J Oral Surg 1971, 29:472-6.

Kitap içinde değişik yazarlar tarafından yazılmış yazılar için:
Hodge HC, Smith FA: Biological properties of inorganik fluorides. In: Simons JH, ed: Fluorine chemistry. New York: Academic Press, 1965:135.

Kitaptan alınan yazı için:
Costich ER, White RP: Fundamentals of oral surgery. Philadelphia: WB Saunders, 1971: 201-20.

İLETİŞİM BİLGİSİ

Her makalenin sonunda iletişim bilgilerini içeren bir kutu bulunmaktadır. Makalede ilk isim olarak verilen yazarın iletişim bilgileri, vesikalık fotoğrafı ve biyografisi bu kutu içinde yayınlanmaktadır. Bu yüzden 60 kelimeyi geçmeyecek şekilde özgeçmişinizi göndermeyi de lütfen unutmayın.

Her türlü soru ve talepleriniz için Editör ve Yazı İşleri Yetkilimizle temas kurabilirsiniz.

Editör
Dr. Evren Sütekin
[email protected]

Yazı İşleri Sorumlusu
Elvan Genç
[email protected]